vrijdag 26 februari 2016

Toerist in eigen omgeving: Bourtange


Vrees?

Als eerste trip moest ik toch wel naar één van mijn favoriete plaatsjes in Oost Groningen. Vesting dorpje Bourtange.
Het is ongeveer twintig minuten rijden vanaf mijn woonplaats en er worden regelmatig leuke markten georganiseerd. Dus wij vertoeven er regelmatig op een mooie zondagmiddag.
Nu ging ik er alleen op uit om, weer opnieuw door de ogen van een toerist, het dorpje te beleven.
Dat raad ik iedereen aan om, zo af en toe met frisse ogen naar je eigen omgeving te kijken. Als ik bij je op bezoek kwam, wat zou je me dan laten zien? Je zult merken dat je weer veel meer geniet van je eigen plekje.
Maar goed, op pad naar vesting Bourtange dus. Zoals gezegd ben ik er al heel wat keertjes geweest. Maar nog nooit alleen en nog nooit als blogger. Als ik alleen op pad ga ben ik altijd heel doelgericht en het tempo ligt hoog. Boodschappen doen, iets afleveren of ophalen, Ik ben terug voor ik gemist kan worden. Nu moest ik wel doelgericht maar in een langzamer tempo er op uit, in mijn uppie. Ik moest alles even goed opnemen voor mijn blog en er ook nog van genieten als het even kon. Nou, ik merkte dat ik de neiging om alles heel snel te doen toch regelmatig de kop in moest drukken. En zowel mijn omgeving als mijn innerlijk leven even bewust moest ervaren. Nu hielp het natuurlijk ook niet dat ik verschrikkelijk nodig naar de wc moest en alles nog dicht was!
Maar al met al kan ik terugkijken op een geslaagde ochtend en een fantastische eerst "reis". En ben ik heel blij dat ik deze beslissing heb genomen om weer bewust verder te gaan op mijn pad.


                                                Geschiedenis Bourtange  

 De originele vesting is in 1593 opgeworpen in opdracht van Willem Lodewijk van Nassau. Tussen 1593 en 1851 heeft de vesting een belangrijke functie gehad.
In 1851 werd de vesting opgeheven ten behoeve van de agrarische ontwikkeling. Slechts een aantal gebouwen bleven staan.
Eind jaren '60 (vorige eeuw) besloot de gemeente Vlagtwedde om de vesting in zijn oude glorie te reconstrueren. In 1992 was het klaar zoals het rond 1742 was.
En prachtig gedaan want ik, als niet Groninger, heb tot nu toe gedacht dat dit de originele vesting was.


                                                     
                                                      Bourtange vandaag 


Een vroege woensdagochtend in februari. Zoals ik al verwacht had, was het parkeerterrein leeg. Ik was de enige toerist. Bij het parkeer terrein staat het informatiecentrum van de vesting. Waar je bijvoorbeeld rolstoelen en rollators kunt leven. Je kunt wel met de auto bij de vesting komen maar in principe is dat alleen voor bewoners. Er rijden ook wagentjes heen en weer vanaf het informatiecentrum om mensen die slecht ter been zijn naar de vesting te vervoeren. Deze dienst wordt echter alleen in het weekend en in het seizoen aangeboden.
Ik heb dus de wandeling gemaakt vanaf het parkeerterrein naar de vesting. Mijn advies: trek platte schoenen aan! Ik heb al heel wat poepie sjieke dames hun enkels lelijk zien zwikken met hun keurige hakken op de paadjes van kinderkopjes en klinkertjes.
Het was een heerlijke, frisse wandeling, eerder had het blijkbaar gehageld. De paadjes waren nog wit, maar nu scheen de zon al was het nog rond het vriespunt.
Zodra je de hoek om komt en de vesting ziet liggen waan je je al in het verleden. Binnen de vestingwallen wordt dat gevoel alleen nog maar versterkt. De schattige huisjes met schilderachtige tuintjes, een gezamenlijke groentetuin. Op het centrale plein bevinden zich de leukste souvenir- en decoratie winkeltjes, een café en een oud Hollands snoepwinkel.
Nu was het allemaal wat verlaten maar normaal gesproken is het een bontgekleurd spektakel van producten en toeristen. En verklede vrijwilligers die je nog meer de beleving van het verleden geven.
Ook in de vele zijstraatjes bevinden zich nog allerlei winkeltjes, musea en oude ambachten worden uitgevoerd en een ontzettend leuke antiek en brocante winkel.
Je kunt de ook over de vestingwallen de hele vesting om lopen. Prachtige uitzichten naar alle kanten.
Pas wel op, bij vorst op de trappetjes. Want ik ging natuurlijk bijna op een snelle en uiterst charmante manier naar beneden. Maar het is goed gekomen en ik heb de bewoners van het huisje onder aan de trap vast een vermakelijk momentje bezorgd. Ik kan dit soort flaters namelijk nooit stilletjes en gracieus doen.
Verder kun je in de zomer ook kano's huren en prachtige tochten maken over het water. Dat wil ik zelf ook nog eens gaan doen.
Elke zondag, tijdens het seizoen, en op hemelvaart, tweede paasdag en tweede pinksterdag wordt het kanon afgeschoten door het excercitie peloton. In de zomer wordt de slag om Bourtange nagespeeld. Voor meer informatie over de verschillende evenementen kunt u terecht op: www.bourtange.nl
Al met al één van de pareltjes van Westerwolde en je kunt je er echt een groot deel van de dag prima vermaken!


                                                         Overnachten 

Op de site van Bourtange kun je naast verdere informatie ook een verblijf boeken. Je kunt slapen in een "echte" bedstee of in gewone bedden. Er worden ook groepsaccomodaties verhuurd. Kosten voor een tweepersoonskamer voor 1 nacht bedragen € 79.00. Waar je dan precies verblijft is mij niet helemaal duidelijk geworden.
Wel kun je ook buiten de vesting terecht in hotel/restaurant de Staakenburg.


4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke blog weer! Mijn interesse voor Bourtange is in elk geval gewekt en we gaan beslist een keer die kant op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer je deze kant op komt neem ik je er mee naar toe Elly.

   Verwijderen
 2. Dat heb weer mooi omschreven.
  Ben trots op jou.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen